Diyeti Neden Bozuyorum?
Diyeti Neden Bozuyorum?
Her diyet herkese uygun mudur?
Siz de sık sık diyet yapıp aynı sıklıkta bozuyorsanız ve diyeti neden bozuyorum diye düşünüyorsanız, doğru yerdesiniz. Diyet programlarında, bireysel yaklaşım her şeyin üstünde olmalıdır. Size özgü veriler alınıp doğru şekilde yorumlanmalıdır. Genetik altyapınız, sosyo-psikolojik çevreniz, kişiliğiniz ve davranışsal farklılıklarınız göz önüne alınmadan planlanan diyetlerin başarısız olduğu biliniyor. Her bireyin gereksinimleri ve yaşam koşulları ile uygulayabileceği bir programın oluşturulması ve değişen ihtiyaçlarının takip edilmesi çok önemlidir. Bunların yanı sıra, bireyin sağlıksız beslenmesinin altında yatan nedene odaklanmak da diyetlerin başarısını olumlu yönde etkileyebiliyor.
Hedeflerimizi doğru ve gerçekçi belirliyor muyuz?
Diyet yaparken genellikle kafamızda rakamlar, şu kadar sürede şu kadar kilo verir miyim gibi sorular uçuşabiliyor. Uzun vadeli bir hedefimiz olabilir ve bu bizi bir yere kadar motive de eder. Ancak bunu süre sınırlı yapmak, bir ayda şu kadar kilo vereceğim gibi, bizi motivasyon noktasından alıp stresli bir dünyaya doğru götürebilir. Hedefler koyarken hatırlamakta fayda var ki, vücudumuz tamamen bizim yönetimimizde olan bir makina değil. Bedenin de yeni bir rutine ayak uydururken verdiği tepkiler, bireye özgü olarak gereksinimleri ve kendi doğal ritmi var. Bedenimizle ilgili hedeflerimizde onu iyi tanımak da onunla ilgili beklentilerimizi daha gerçekçi bir yere oturtarak daha az hayal kırıklığına uğramamıza yardımcı olabilir.
Yaşam koşullarımız; sosyal çevremiz, günlük rutinlerimiz, iş ve ev hayatımız gibi birçok değişkenden oluşuyor. Uygulanabilir bir diyet programı planlanırken bireyin yaşam koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun yanı sıra mizacımız ve önceden getirdiğimiz alışkanlıklarımız da diyet sürecini planlarken ve diyeti neden bozuyorum sorusunun cevabını ararken önemli yer tutuyor. Sizi bir bütün olarak değerlendirip tamamen size uygun bir program oluşturulması genel olarak sürecin başarısını artırıyor.
Yine hedeflerimizi belirlerken nokta atışı olarak şu kadar kilo vereceğim şeklinde değil, belirli bir aralıkta tutmak daha gerçekçi olabilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün Beden Kütle İndeksi (BKI) sınıflamalarına bakarsak, yaşa özgü olarak ‘normal’ kabul edilen BKI değerleri bir aralıkta verilir. Örneğin 18.5-24.9 arasında BKI ‘normal’ kabul ediliyor. Sizin de kendiniz için normal ve hedef olarak kabul ettiğiniz değer bir aralıkta olabilir. Kilo kaybı süreçlerinde ölçülebilir tek çıktı da ağırlık kaybı değildir aslında. Kan parametrelerimiz, vücut bileşimimiz ve kendimizi daha iyi hissetmemiz gibi birçok bileşen buraya dahil edilebilir.
Diyet sürecinde bireyin iç motivasyonunun yapılan diyetin başarısını olumlu yönde etkilediği gösterilmiş. Aslında diyete kendisi için doğru zamanda ve tamamen kendi isteğiyle başlamak da buna dahil.
Motivasyonumuzu nasıl koruyacağız?
Diyet sürecinde bireyin iç motivasyonunun yapılan diyetin başarısını olumlu yönde etkilediği gösterilmiş. Aslında diyete kendisi için doğru zamanda ve tamamen kendi isteğiyle başlamak da buna dahil. Bu süreçte kişinin kendi gerçekçi hedeflerini kendisi belirlemesi konusunda teşvik edilmesinin süreci olumlu etkilediği ve sürecin bir uzman desteğiyle yürütülmesinin diyet programının başarısını artırdığı biliniyor. Bunun yanı sıra kişinin davranış değişikliği oluşturmada etkili olduğu bilinen yöntemlerle desteklenmesinin de olumlu etkisi olduğu bildiriliyor. Diyeti neden bozuyorum sorusu kadar önemli bir diğer soru da neden kalıcı olarak bozuyorum ve kaldığım yerden devam edemiyorum.
Vurgulanması gereken önemli noktalardan biri de diyet yaparken mükemmelliyetçiliği bir kenara koymamız gerektiğidir. Siyah-beyaz düşünce tarzı bizi diyeti hayatımıza adapte etmekten alıkoyup bırakma noktasına götürebiliyor. Beraberinde suçluluk hissi eşlik ediyor. Oysa diyet yolculuğu, yaşamın kendisinde de olduğu gibi doğrusal bir çizgi halinde ilerlemiyor. Ancak bunu bilerek harekete geçmek yolumuza daha çok ışık tutuyor.
Umarım faydalı olmuştur.
Sağlıklı beslenme ve diyet ile ilgili diğer içerikler için tıklayınız.
Bir cevap yazın